העונה השישית והמצופה של סדרת הלהיט של צ'רלי ברוקר סוטה מהנושא המרכזי של השפעות הטכנולוגיה העתידנית על חיינו, אך עדיין מספקת פרקים מרתקים, ששניים מהם מצליחים לבלוט לטובה. עדיאל קורן על עונה שמותחת גבולות, אך בעלת פוטנציאל רב יותר ממה שהיא מממשת
עונה חדשה ל"מראה שחורה" היא תמיד אירוע מסקרן, במיוחד לצופים האדוקים. הסדרה הספיקה לעבור כברת דרך ארוכה מאוד לאורך השנים. החל מ-2011 כשעלתה לראשונה לאוויר ונהייתה לדבר החם ביותר, כאשר היא הציגה לעולם את סכנות הטכנולוגיה הקיימות שרק הולכת ומתפתחת בצורה מהירה לאורך השנים האחרונות. הסדרה נעה בין המציאות לבין יקום עתידני שלא כל כך רחוק ממנה, ומכאן שמה – השקפה פסימית ושחורה על המציאות והעתיד. הצלחתה גרמה בשנת 2015 לרכישתה ע"י ענקית הסטרימינג – נטפליקס. 4 שנים עברו מאז העונה האחרונה שהייתה שנויה במחלוקת.
כעת, "מראה שחורה" חוזרת למסכים בעונה שמעוררת רגשות מעורבים, משבר זהות ופספוס ברעיון המרכזי שלה. ניכר שליוצר ולכותב של הסדרה, צ'רלי ברוקר, היו תכניות גדולות להמשך שלה. זה גורם לכף שהעונה מרגישה כמו מעבר מסדרת מדע בדיוני מותחת לסדרת פשע, אימה ודרמה ותחום הטכנולוגיה העתידנית כמעט ולא מתבטא. מתוך חמשת הפרקים שיצאו העונה, רק שניים באמת מתקשרים לרעיון המרכזי שלה.
[*]
אחד הפרקים המרכזיים שבולטים לחיוב בעונה הוא הפרק הראשון - "ג'ואן פשוט איומה". הפרק עוקב אחר ג'ואן (אנני מרפי), שיום אחד מגלה תכנית סטרימינג חדשה מבוססת בינה מלאכותית בכיכובה של סלמה הייק, המציגה אירועים ורגעים אינטימיים ביותר ממהלך היום שהיה לג'ואן. הסדרה מתפרסמת, צוברת קהל ורייטינג והסודות נחשפים עד לטוויסט הסופי המעניין והדרמטי. הפרק מבקר את תעשיית הבידור שמרוויחה מניצול של סיפורים אישיים וחשופים על אנשים עד מצב של סילוף האמת רק על מנת לייצר בידור.
עוד פרק שבולט במהלך העונה הוא הפרק השלישי והארוך ביותר – "מעבר לים". עלילת הפרק מתמקדת בשני אסטרונאוטים המגולמים ע"י ארון פול ("שובר שורות") וג'וש הארטנט ("פרל הארבור", "בלק הוק דאון") החיים במציאות מקבילה בשנות ה-60 ונשלחים למשימה ארוכת טווח בחלל. האסטרונאוטים מקושרים להעתקי רובוטים של עצמם הנמצאים בכדור הארץ וכך מצליחים לשמור על קשר קרוב עם יקיריהם ובצורה מסוימת להמשיך לנהל את חייהם.
בעקבות טרגדיה משפחתית העניינים רק הולכים ומסתבכים ומשפיעים על התנהלות מערכות היחסים המורכבות האלו. הפרק עצמו מבוים נהדר ומתקשר בצורה הכי טובה לרעיון המרכזי ולנרטיב הסדרה – ההשפעה הרעה של הטכנולוגיה המתפתחת על חיינו. אמנם לפרק היה פוטנציאל גדול יותר, אך ללא ספק שהוא בעל רעיון חזק, ליהוק ומשחק נהדרים.
שלושת הפרקים האחרים בעונה הינם בז'אנר האימה והדרמה ומתרחשים בנקודות זמן בעבר. בפרק "לוך הנרי" אנו עוקבים אחר סיפורם של זוג בעיירה מנומנמת בסקוטלנד. בדרכם לצילום סרט דוקומנטרי חדש הם נקלעים לתעלומת רצח ישנה ונשאבים לתוכה. בפרק "מייזי די" אנו עוקבים אחר צלמת פפראצי (זאזי ביטס, "ג'וקר") שמנסה לעקוב אחר כוכבת קולנוע מדוברת שנעלמו עקבותיה על מנת להשיג תמונה שלה. בפרק האחרון לעונה, "שטן 79", אנו עוקבים אחר אישה המפעילה בטעות קמע עתיק המזמן שד הדורש ממנה למלא אחר דרישותיו, וכך תוכל להציל את העולם מהשמדה.
פרקים אלו אינם מתקשרים בצורה ישירה עם הרעיון המרכזי ואופי הסדרה, אך כן נותנים ביקורת מסוימת על התקשורת, עולם הבידור ועל היחסים הבין אישיים. לא מדובר בפרקים גרועים או לא מעניינים, אך הם אינם מרגישים שייכים לאופי הסדרה שלפחות בעונות הקודמות התבססה על רעיון מרכזי אחר.
עונה 6 של "מראה שחורה" נמצאת במשבר זהות. הפרקים במהלך העונה אינם אחידים ואינם מתמקדים בז'אנר וברעיון המרכזי אותה הסדרה טוותה לאורך השנים. למרות זאת, הם בנויים בצורה טובה, מצליחים לבדר ומשוחקים ומצולמים בצורה נהדרת, והבולטים שבהם כן מצליחים להתחבר לנרטיב ולרעיון הכללי של הסדרה. אם דיסטופיית מדע בדיוני לא בראש סדר העדיפויות שלכם, כנראה שלא תתאכזבו.
הסדרה "מראה שחורה". זמינה לצפייה בנטפליקס. לביקורות סדרות נוספות:
לחצו כאן