חדשות קולנוע וסרטים

Seret מהעבר: עשור ל"הנוקמים: עידן אולטרון"

מדור Seret מהעבר
Seret מהעבר: עשור להנוקמים: עידן אולטרון
שלח לחבר הוסף תגובה
10 שנים חלפו מאז שהסרט השני של "הנוקמים" הגיע לקולנוע. למרות שהוא נחשב הפחות טוב מבין סרטי החבורה, הוא מהווה תזכורת לעידן שבו כל סרט של מארוול היה אירוע קולנועי וכיצירה שהצליחה להעשיר את הדמויות ולהעמיק את הדינמיקה ביניהן ובעיקר לקדם את העלילה לקראת השלב השלישי
עשר שנים בדיוק חלפו מאז ש"הנוקמים: עידן אולטרון" הגיע לאקרנים בישראל – סרט שמרגיש רחוק מאיתנו יותר מתמיד, בזמן שהיקום הקולנועי של מארוול צמח, התרחב והשתנה ללא היכר. דמויות מוכרות עברו מהפכים, דור חדש של גיבורים עלה לקדמת הבמה, והסגנון הקולנועי התעדכן בהתאם לרוח התקופה, כשגם מארוול נמצאים היום הרחק מימי השיא.

בעוד ש"הנוקמים" הראשון (2012) איחד את גיבורי העל המרכזיים לסרט אחד, "עידן אולטרון" ניסה להעמיק את מורכבות הדמויות ולהמשיך את התפתחות היקום של מארוול לשלב חדש, עשיר בפרטים ובקשרים לסרטים קודמים ואף לסדרות טלוויזיה. עם השנים, "עידן אולטרון" הפך לסרט הכי פחות מוערך מבין ארבעת סרטי "הנוקמים". למרות זאת, הסרט הציג רעיונות מרתקים וניסה לחדש, גם אם לא הכל התגשם במלואו.

ההכנות ל"עידן אולטרון" החלו מוקדם, וכבר ב-2011 הצהיר נשיא אולפני מארוול, קווין פייגי, כי "איירון מן 3" יפתח את השלב השני של היקום הקולנועי, שיגיע לשיאו עם הסרט השני של "הנוקמים". ג'וס ווידון, במאי הסרט הראשון, היסס תחילה אם לשוב לפרויקט, אך לבסוף נבחר שוב. ווידון הצהיר כי הוא מעוניין ליצור סרט אישי יותר עם עומק רגשי שלא יחזור על הסיפור של הסרט הראשון, אלא יציע זווית חדשה. בהשראת "הסנדק 2" ו"מלחמת הכוכבים 5: האימפריה מכה שנית", הוא ניסה להבליט את התפתחות הדמויות ולהכניס מרכיבים דרמטיים משמעותיים, כולל אובדן ומוות.



בשנת 2013 לוהקו אליזבת אולסן ואהרון טיילור-ג'ונסון לתפקידי התאומים וונדה ופייטרו מקסימוף – הידועים כמכשפת השני (סקרלט וויטץ') וקוויקסילבר. פרט מעניין הוא שבאותה תקופה השניים גילמו זוג נשוי בסרט "גודזילה" (2014), מה שהפך את המעבר שלהם לתפקיד אחים למסקרן. הסרט לא רק הציג דמויות חדשות, אלא גם העמיק את הקשר בין הדמויות המוכרות לצופים, ובמיוחד את דמותו של הוקאיי.

לאחר שהוצג כדמות משנית ב"הנוקמים" הראשון, הפעם הוא זכה לסיפור אישי ולחשיפת משפחתו, מה שהעניק לו ממד רגשי ומורכבות רבה יותר. במקום להיות "הנוקם הכי פחות אהוב", כפי שכונה בעבר, הוקאיי הפך לדמות עגולה יותר עם מניעים ברורים וסצנות משמעותיות, שהוסיפו לו עומק והפכו אותו לחלק בלתי נפרד מהנרטיב המרכזי של הסרט. בנוסף, הסרט חקר את הפחדים העמוקים והספקות של הגיבורים, בעיקר דרך כוחותיה של וונדה שהשפיעו על תודעתם ויצרו רגעים דרמטיים בעלילה.

הצילומים החלו בפברואר 2014 והתקיימו במגוון לוקיישנים ברחבי העולם, בהם דרום אפריקה, אנגליה ודרום קוריאה, והסתיימו באוגוסט של אותה שנה. הסרט עלה לאקרנים במאי 2015 והכניס למעלה מ-1.3 מיליארד דולר, אך התקבל בביקורות מעורבות. מבקרים רבים שיבחו את סצנות הפעולה הדינמיות וההומור האופייני של מארוול, אך טענו כי הסרט סובל מעומס יתר וממחסור בהפתעות. למרות ניסיונותיו להתמודד עם נושאים פוליטיים מורכבים כמו פיקוח ממשלתי ובינה מלאכותית, רבים סברו שהעיסוק בנושאים אלו נותר שטחי ולא ממומש עד הסוף. "הנוקמים: עידן אולטרון" מציג את טוני סטארק מתמודד עם החרדות שנולדו בעקבות הפלישה לניו יורק בסרט הראשון. הרבה לפני עידן צ'אט ,GPT הוא מפתח מערכת בינה מלאכותית שנועדה להגן על האנושות מפני איומים עתידיים — אך התוצאה יוצאת מכלל שליטה. אולטרון, שניחן בתודעה עצמאית ובחזון מעוות, מגיע למסקנה שהדרך היחידה להציל את המין האנושי היא דווקא להשמידו ולהקים עולם חדש במקומו.

הסרט נוגע בנושאים של גאווה, פחד ונטילת אחריות, ומציב את הנוקמים מול אחד האיומים המורכבים והמטלטלים ביותר שעמדו מולם עד כה. דמותו של אולטרון, שנחשבת בקומיקס לאחד הנבלים הגדולים והמאיימים ביותר ביקום מארוול, לא הצליחה להותיר את אותו רושם על המסך הגדול. עם זאת, ג’יימס ספיידר, שהשילוב בין קולו לנוכחותו הדיגיטלית יצר את הדמות, הצליח להעניק לה נופך ייחודי — מלא כריזמה, הומור אפל ושאלות קיומיות — שהפכו את אולטרון לדמות מסקרנת ובלתי נשכחת, גם אם לא מפחידה באמת.



הקרב על סוקוביה המתרחש בסוף הסרט, הוא אחד מהמאבקים המורכבים ביותר שנראו ביקום הקולנועי של מארוול. זהו רגע מכונן שבו כל דמות נדרשת להקרבה אישית כדי להציל את האנושות. הקרב לא רק העלה את רף האקשן, אלא גם יצר השלכות הרות גורל שישפיעו על היקום הסינמטי העתידי של מארוול. למרות זאת, הסרט לא הצליח לשחזר את עוצמת ההתרגשות והדרמה של "הנוקמים" הראשון, מה שהוביל לכך שהוא נתפס כהצלחה כלכלית בקופות, אך לא כסרט פורץ דרך.
למרות שהכניס 1.3 מיליארד דולר מול תקציב של 365 מיליון דולר, "הנוקמים: עידן אולטרון" התקשה לבלוט בין סרטי מארוול הגדולים. בעוד ש"הנוקמים" הראשון ביסס את ז'אנר גיבורי העל ו"מלחמת האינסוף" ו"סוף המשחק" הפכו לאירועים קולנועיים היסטוריים, "עידן אולטרון" נתפס כסרט מעבר – כזה שהניח את היסודות להמשך הסיפור, ללא רגעים קולנועיים זכירים במיוחד, ולא כסרט שהצליח להתבלט בזכות עצמו.

על אף שלא הצליח להאפיל על קודמיו או ממשיכיו, "הנוקמים: עידן אולטרון" עדיין נותר פרק חיוני בהתפתחות היקום הקולנועי של מארוול. הסרט לא רק קידם את העלילה לקראת האירועים הגדולים של השלב השלישי, אלא גם העשיר את הדמויות והעמיק את הדינמיקה ביניהן. הוא הזכיר לנו כמה רחוק הגיע היקום הזה מאז ועד היום, הן מבחינת היקף הסיפורים והן מבחינת מורכבות הדמויות והקשרים ביניהן.

בדיעבד, ניתן לראות בו גם נקודת מפנה – רגע שבו מארוול עדיין שלטה בקולנוע העולמי, אך הניצנים לבעיות העתידיות כבר החלו לצוץ. כיום, כשהמותג נאבק לשחזר את תהילתו עם סרטים שמתקבלים בקרירות, עלילות מפוזרות ועייפות גוברת מצד הקהל, אי אפשר שלא להביט לאחור בנוסטלגיה על התקופה שבה כל סרט של ענקית הקומיקס היה אירוע קולנועי של ממש.

לכתבות נוספות במדור Seret מהעבר >> לחצו כאן
עדיאל קורן - לעמוד הפרופיל | ביקורות / כתבות נוספות
תגובותהוסף תגובה
אין תגובות לכתבה.
 
לחצו כאן להיות הראשונים לפרסם תגובה לכתבה זו !

 
רלוונטי
 
חיפוש בארכיון החדשות
הצג את כל הידיעות / כתבות מחודש ושנה מסויימים (יש לבחור שנה וחודש וללחוץ על כפתור החיפוש)
   
או בצע/י חיפוש טקסטואלי בארכיון
בחר/י תאריך: מ עד
חפש בכל הארכיון
Buffalo Kids1חבורת המערב הפרועציון גולשים10 / 9.8ציון מבקרים5 / 3.5
Bob Trevino Likes It2בוב טרבינו עשה לך לייקציון גולשים10 / 9.5ציון מבקרים5 / 3.2
Out of the Nest3צ'יקן מאסטרציון גולשים10 / 9.4
The Teacher Who Promised The Sea4המורה שהבטיח את היםציון גולשים10 / 9.3ציון מבקרים5 / 3.0
Cabaret Total5מופע טוטאלציון גולשים10 / 8.9ציון מבקרים5 / 4.3
ארכיון הניוזלטר של אתר סרט